Cursus Draaien

Wil je eens achter de elektrische draaischijf zitten om een vaas, schaal of beker te maken of zelfs je eigen servies? Dat kan bij ons. Het is een bijzondere manier om met klei aan de slag te gaan. Je begin als cursist met het leren van het centreren van de klei op de schijf en het maken van de basis cilinder vormen. Hierbij gaan we samen op zoek naar de grepen die het best bij jouw passen. Vervolgens ga je aan de slag met je eigen ontwerp of idee en wordt je door mijn, Frans, begeleid in het verfijnen van de techniek en grepen om speciale onderdelen te maken als bijvoorbeeld een dekselpot of een oor trekken.
Ik heb inmiddels veel ervaring met het werken op de draaischijf maar ook met het verzorgen van lessen en begeleiden van leerlingen.
Als je keramiekwerk klaar is wordt het gedroogd en biscuit gebakken op circa 950 graden. Het werk is dan sterk genoeg om veilig te worden voorzien van glazuur. Daarna wordt het werk gebakken op circa 1230 graden. Het is dan vaatwasserbestendig of kan permanent buiten staan. Momenteel is er keus uit circa 80 glazuren en oxides.

Onze cursussen zijn op de volgende dagdelen:

Woensdagavond van 19.00-21.30 uur (deur sluit om 22.00 uur)
Donderdagavond van 19.00-21.30 uur (deur sluit om 22.00 uur)
Vrijdagmorgen van 9.00-11.30 uur (deur sluit om 12.00 uur)

Interesse in een workshop, 2 of 3 daagse of weekje draaien. Laat het ons vrijblijvend weten.

Reeds geplande momenten zijn:

* Draaiweek in week 22, maandag 27 tot en met vrijdag 31 mei 2024 (VOL)
* Meerdaagse draaien: 2, 3, 4 of 5 dagen draaien in week 24, maandag 10 tot en met vrijdag 14 juni 2024
* Draaiweek in week 30, maandag 22 tot en met vrijdag 26 juli 2024
* Draaiweek in week 32, maandag 5 tot en met vrijdag 9 augustus 2024

Overnachting kan eventueel bij ons voor € 5 per nacht per persoon door een tentje in de tuin op te slaan, douche aanwezig

LET OP: VOL = VOL (maar je kunt ook op de reservelijst worden gezet)

I
Ine Haring

In 1 woord Geweldig! Fijne rustgevende omgeving. Super begeleiding. Je kan nooit iets fout doen maar krijgt advies hoe je het beter kunt doen. Een hotel waardige lunch, heel goed verzorgd en gevarieerd en zeer smakelijk. Kortom volgend jaar weer, bedankt!

Bron: mail 1-6-2024

S
Sil Hol

Ruimte is perfect, fijn licht, goede draaischijven en veel ruimte eromheen. Toilet en spoelruimte schoon en groot. Er was meer dan voldoende klei en alle materialen waren aanwezig die nodig zijn. Voor mij was het een eerste echte keer, had hiervoor een paar uur eerder gedraaid onder begeleiding en ik wilde graag leren hoe op te zetten te centreren en, beter leren draaien en zo dun mogelijk te werken. Ik heb dit doel grotendeels behaal maar moet veel oefenen en leren nog en heb door deze week meer geleerd om te doen en weer opnieuw te beginnen. Ben blij met mijn resultaat en ga verder thuis mezelf verdiepen in de magie van werken met klei. De begeleiding van Frans was fijn en helpend, liet ook ruimte om te voelen en te mislukken om daarna weer te starten. Soms even wat stilstaan bij bepaalde technieken mocht wat meer voor mij omdat ik deze nog niet beheers. Oefening baart kunst zegt men en dit klopt zeker. Frans legde alles geduldig en opnieuw uit met humor en met kennis van zaken. Wat ik daarin vooral ook zag was de liefde voor het vak en mijn complimenten voor je manier van uitleggen. Dat is niet iedereen gegeven om kennis ook zo over te dragen dat de ander er mee verder kan. Lunch was heerlijk en uitgebreid, lekkers tussendoor en koffie en thee altijd meer dan voldoende. Ik zou jullie zeker aanbevelen aan anderen en kom zelf graag volgend jaar terug Veel succes en plezier met alle komende cursussen. Een fijne vakantie en tot ziens!

Bron: mail 3-6-2024

A
Angelique Elting

Wat een heerlijke week heb ik achter de rug afgelopen week! Ik ben serieus gevoed met energie merk ik. Ik heb me fijn op mijn plek gevoeld bij jullie en ook in een fijne en relaxte groep. De uitleg van Frans was niet teveel en niet te weinig. Geen overbodige informatie maar ook niet te weinig info. De aanpak van Frans maakt dat je op weg kunt met je doel en onderweg je struggels tegen komt die dan door Frans uitgelegd worden. Voor mij een nieuwe manier van leren maar ik heb het zeker als heel erg fijn ervaren. De paar andere cursussen waren meer in groepsverband aanleren. Frans' manier was misschien wel leerzamer omdat je op deze manier op je eigen niveau leert en daarom niet door de ander op de rem hoeft te staan. Verder heb ik genoten van het bourgondische aanbod! Een zeer uitgebreide lunch met heerlijke zelfgemaakte salades, soepen en baksels. Echt top! En alsof dat nog niet voldoende was, ook tijdens de pauzes verrast met lekkers bij de koffie. Aan deze Limburgse bourgondische levensstijl kan ik op zich wel wennen… Dat maakt ook dat de week voelt als niet alleen leerzaam maar ook een verwend uitje. Echt heerlijk en verrassend allemaal. Ik kan jullie dus alleen maar complimenten geven. Geen idee wat er beter of anders zou moeten. Het is een fijne en rustige omgeving met jullie als hele rustige en relaxte basis. Ik zou het dan ook iedereen aanbevelen, sterker nog dat heb ik al gedaan ;-). De score lijkt me dan ook overbodig maar ach, die 5 hadden jullie wel verwacht na alleen maar lof toch. Nu ga ik weer snel naar mijn eigen ‘ateliertje’ om alle geleerde skills goed eigen te maken! Want stiekem heb ik serieus veel bijgeleerd, veel meer dan verwacht eigenlijk. Dus doel meer dan bereikt! Ik heb meer zekerheid en voel me op vele onderdelen erg vooruitgegaan. Dank dank dank… gaan die grote aantallen servies er toch van komen… haha. Nee hoor, dat doel zit in de prullenbak. Volgend jaar rond deze tijd zou ik dan ook heel erg graag weer terug komen! Dus wellicht, tot volgend jaar. Ik kijk er nu alweer naar uit. Alle goeds en liefs en dank,

Bron: mail 2-6-2024

Bekijk alle recensies

De kosten zijn voor seizoen 2023-2024:

Een seizoenskaart (22 lessen in 2023-2024) kost: € 460 inclusief klei en biscuitbak op basis van een dagdeel per week. Glazuur is eveneens beschikbaar en wordt samen met de eind-stook apart doorberekend.

Ook is het mogelijk om 10 lessen (draai-uiltjeskaart = 10 lessen). te nemen. Voor de draai-uiltjeskaart is het seizoen in twee blokken gedeeld. De lessen worden wekelijks gevold, dus volgend op elkaar. De kosten voor een draai-uiltjeskaart zijn € 240 inclusief klei en biscuitbak op basis van een dagdeel per week.
Glazuur is eveneens beschikbaar en wordt samen met de eind-stook apart doorberekend.

We hebben in de zomer ook draaiweken. In de draaiweek beginnen de lessen om 9.00 uur en sluiten af om 17.00 uur. Eventueel is er de mogelijkheid om 's avonds op eigen gelegenheid te werken. De laatste dag sluit om 16.00 uur. De draaiweek is zowel voor beginners als gevorderden, begeleiding is in de vorm 'a la carte' oftewel wordt aangepast op ieders niveau en/of leerdoelen. De draaiweek kost € 395 inclusief lunch, gebruik materieel en materiaal. De resultaten kunnen biscuit gebakken worden tegen geringe meerprijs.

De meer-daagse draaien op elektrische draaischijf kost € 100 per dag inclusief lunch, gebruik materieel en materiaal. De meerdaagse draaien begin op 9.00 uur en sluit af dag om 17.00 uur. De resultaten kunnen biscuit gebakken worden tegen geringe meerprijs.

Het is altijd mogelijk om de stukken op later moment te glazuren waarna wij de eindstook doen, hier zitten extra kosten aan.

Ook hebben we en doen we workshops verzorgen van een dagdeel draaien en later moment glazuren. De kosten hiervoor zijn € 75 per persoon all-in. Zie aanbod-groepsuitje in onze site voor meer informatie

Alleen de klei van ons mag worden gebruikt dit in verband met veiligheid en schoon werken. Glazuur is eveneens beschikbaar en wordt samen met de eind-stook apart doorberekend.

Atelier draaien
Theepot met bekers
Elektische draaischijf

CONTACT

Adres:

Brouwersweg 6 5981NG, Panningen

Telefoon:

077 3079579

of

06 13034223

© 2024 Maakplaats de Steenuil. All Rights Reserved | Bank: NL50 RABO 0351 7918 68 | kvk: 65379519 | BTW nr: NL856088523B01 | Design by W3layouts